یکی از آخرین چیزهایی که انتظار داشتم ببینم همین فیلمی بود که یکشنبه گذشته از شبکه Dubai one پخش شد. فیلمی به اسم «ثریا» محصول سال 2003 فرانسه و آلمان. داستان هم تاریخ معاصر ایران با نگاهی به زندگی «ثریا اسفندیاری بختیاری»، از بازگشت ثریا به ایران و ازدواجش با شاه شروع میشد تا کودتای بیست و هشت مرداد و بچه دار نشدنش و جدایی این دو و رفتن ثریا به سوییس.
در حالی که دارید اطلاعات بالا رو آنالیز میکنید، اینم بگم که در مدت تماشای فیلم مونده بودم از چی بیشتر تعجب کنم. فیلمی داستانی درباره تاریخ معاصر ایران، یا تولید و ساختار رواییش، یا پخشش از شبکه اول دوبی. آخرین ساختاری هم که برای همچین فیلمی انتظار دارید، داستانی رومانتیک با پایانی غم انگیزه و جالب اینکه چندین سال بعد از ساخته شدن این فیلم هیچ خبر و حرفی دربارهاش نه تو دنیای واقعی نه مجازی ایرانی نوشته و گفته نشده. خب موقع تماشای فیلم زیاد فرصت تعجب پیدا نمیکنید چون یکی یکی وقایع معاصر ایران به شیوه دراماتیک از جلوی چشمتون رژه میره و ذهنتون درگیر مسائل مهمتری مثل مقایسه تاریخ واقعی ایران، با تاریخ دراماتیک ایران میشه.
مصدق و آیت الله کاشانی
داستان با ورود ثریا، و معرفیش به شاه شروع میشه. شاه که از فوزیه جدا شده، دنبال همسر میگرده و به توصیه مصدق (که تو فیلم اینطوری القا میشه از لج انگلیسهاست) تصمیم میگیره با ثریا ازدواج کنه. مصدق دنبال ملی کردن نفته، و شاه دنبال بالا بردن سود ایران در صادرات نفت (از پونزده درصد به چیزی بالای پنجاه درصد) و از مصدق برای چانه زنی با غرب استفاده میکنه. این وسط خانواده شاه (مادرش، شمس و اشرف که هنوزم نفهمیدم چرا تو فیلم اسمش و لقبش تبدیل به دختر خاله شاه به نام سمیرا شده!) با مصدق مخالفند و مدام به شاه یادآوری میکنند که یادته که انگلیس ما رو به تاج و تخت رسوند؟ و وقتی تمایل سیاسی ثریا به مصدق رو میبینند در مقابلش جبهه گیری میکنند و دسیسههای درباری و این برنامهها. حواستون به دراما که هست...
خانواده شاه، شمس، اشرف (سمیرا!!!!) و مادر شاه
بقیه داستان رو هم همه میدونند... شاه، یک انسان روشن فکر با آرزوهای بزرگ برای آبادی ایران نشون داده میشه. که البته بعد از قدرت گرفتن به دست آمریکاییها حسابی عوض میشه و شکنجه و کشتار مخالفان و چیزهای اینطوری به نظرش لازم و ضروری میرسه و باعث جدایی فکریش از ثریا.
ثریا یه دختر روشن فکر و مدرن و تحصیل کرده است که اول به شدت با ازدواج با شاه مخالفه ولی بعد شیفته اخلاقش و منشش میشه و باهاش ازدواج میکنه. حامی فکری و معنوی شاه، که باعث حسادت شدید سمیرا (اشرف پهلوی) میشه. در تنهایی ای که بوسیله خانواده شاه براش بوجود میاد حسابی رنج میکشه و در آخر هم که به دلیل فشارهایی که به علت بچه دار نشدن روش هست در اوج احساسی فیلم مجبور به طلاق میشه. با اینکه شاه برای تداوم ازدواج بارها به ثریا پیشنهاد میده که با ازدواج موقت (صیغه) شاه بتونه بچه دار بشه، ولی ثریا مخالفت میکنه و طلاق رو ترجیح میده.
ازدواج شاه و ثریا
مصدق و ایت الله کاشانی و رزم آرا و بقیه شخصیتهای تاریخ ایران هم هستند و کار خودشون رو میکنند. عکسهای فیلم رو هم که میبینید زیاد خوشحال نشید، چون مردم عادی ایران خیلی کج و کوله نمایش داده شدن، درست نقطه مقابل عظمت و جلال خانواده سلطنتی.
استقبال مردمی از شاه موقع بازگشت به ایران بعد از کودتای بیست و هشت مرداد
شاه از ثریا میپرسه چرا برای مردم دست تکون نمیدی؟ نمیبینی چقدر دوستمون دارن؟ ثریا جواب میده اینا همه نمایشه
خب در واقع انتظار که ندارید فیلمی درباره تاریخ دقیق ایران به علاوه تمام شخصیتها و مکانهای دقیق ببینید که... پس اگه خودتون رو برای دیدن یک فیلم رومانتیک، دور شخصیت ملکه زیبای ایران، ثریا اسفندیاری آماده کنید احتمالن از دیدن فیلم لذت خواهید برد.
این فیلم تو شبکه دوبی، با دوبله انگلیسی و البته زیر نویس عربی پخش شد، ولی DVD ای که من دارم به زبون فرانسه است و زیر نویس فرانسه و ایتالیایی!!! خیلی خوشحال شدم واقعا از این مسئله. اینم صفحه ثریا در ویکی پدیای انگلیسی.
Labels: Cinema